• Lata doświadczeń w biznesie
img

Tequila - co to jest i z czym pić?

​Tequila, skarb Meksyku, każdy choć raz próbował, każdy zna, każdy coś słyszał. W Polsce jednak tak naprawdę niewiele wiemy o tym wspaniałym alkoholu. Czas go trochę odczarować! Tequila - czym jest tequila? Rodzaje tequili? Jak pić tequilę?

Z czym pić tequilę?

Większość zapytanych odpowie, że Tequila.... to alkohol z robakiem, to wódka z kaktusa, daje gigantycznego kaca, pita z solą i cytryną, pikantny, dzieli się na srebrną i złotą. Niestety, wszystkie powyższe stwierdzenia to kompletna bzdura i półprawda, bo tequila nie jest robiona z kaktusa tylko z agawy, trunek z maggi to mezcal. Tak samo kolejne trzy stwierdzenia odnoszą się tylko do taniej i podłej tequili mixto, która jest ostra, trzeba ją pić z solą i limonka co zabija okropny smak. Ponadto, jeśli poprosisz o srebrną lub złotą tequilę w Meksyku, albo spojrzą na ciebie jak na kretyna, albo, w najlepszym przypadku, dostaną coś innego, niż zamówiłeś.

Jak pić Tequile i co to jest? 

Tequila to destylat: o zawartości alkoholu nie mniejszej niż 35 proc, ze sfermentowanego soku wyciśniętego z prażonych rdzeni agawy (pinas) odmiany niebieskiej, uzyskanego z moszczu (mosto) o zawartości soku z agawy co najmniej 51% (więcej na ten temat wkrótce), Fermentowany przy użyciu dzikich drożdży z powietrza lub drożdży gorzelniczych, Destylowana w kolumnie lub alembiku, Produkowana jest głównie w stanie Jalisco w pobliżu miast Tequila, El Arenal i Amatitan, ale destylaty posiadające Denominacion de Origen mogą być również wytwarzane w stanach Guanajuato, Michoacan, Nayarit i Tamaulipas, Może być niestarzona lub starzona w kadziach, lub dębowych beczkach. O procesie produkcji tequili opowiem w następnym artykule.

Tequila Silver i inne rodzaje tequili

Tequila mixto - mieszana tequila, która zawiera co najmniej 51% soku z agawy, a reszta to wypełniacz w postaci innych cukrów (zwykle tani syrop trzcinowy, ale może to być również melasa, glukoza, fruktoza). Często producenci starają się umieścić na etykiecie jakąś zgrabną sztuczkę sugerującą, że tequila pochodzi z niebieskiej agawy i jest najwyższej jakości (ale nigdy nie powie 100% de agave). Mixto występuje zazwyczaj w dwóch odmianach: Blanco - która jest prostą białą tequilą mieszaną, zwaną w naszym kraju srebrną Tequila 100% de agave - czysta tequila wytwarzana w 100% z soku z rdzenia niebieskiej agawy. Jest droższa w produkcji, ale ma znacznie wyższą jakość i lepsze właściwości.

Jak się ją pije? A co z solą, limonką, pomarańczą, cynamonem i tak dalej? Cóż, możesz pić ją w ten sposób, jeśli bardzo ją lubisz. Tania tequila mixto nadaje się tylko do tego, ewentualnie w koktajlach. Sól i limonka skutecznie ukrywają bimbrową nutę fermentacji cukru lub syropów glukozowo-fruktozowych w tequili mixto. Nie ma to, jak dobra margherita czy tequila sunrise. Jednak takie picie nie ma wiele wspólnego z delektowaniem się właściwym alkoholem.

W przypadku tequili 100% de agave jest już inaczej. Dobra tequila tylko z agawy może być całkiem przyjemna solo, a nawet w wersji blanco. Dobrej jakości tequila pita bez dodatków potrafi zaskoczyć bardzo fajnymi nutami drzew iglastych, prażonych ananasów, mentolu, syropu z agawy itp. Tradycyjnie Meksykanie piją tequilę z wysokich, wąskich kieliszków zwanych Caballito (hors d'oeuvre). Sprawia to, że sączenie tequili blanco i reposado jest bardzo przyjemne.

Zobacz również