• Lata doświadczeń w biznesie
img

Jak przechowywać wino - porady

​Dodanie kieliszka wina do obiadu lub kolacji doda posiłkowi elegancji i wyrafinowania. Coraz więcej osób decyduje się na przechowywanie kilku butelek wina w swoich domach. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad najlepszym sposobem przechowywania wina, aby zachować jego jakość? Oto podstawy.

Jak przechowywać wino, aby zachować jego jakość?

Wino to enigmatyczny i szlachetny trunek. Aby w pełni cieszyć się jego zaletami, należy odpowiednio się z nim obchodzić. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniej potrawy czy sposób serwowania wina, ale także metoda jego przechowywania. Należy pamiętać, że wino nie osiąga dojrzałości zaraz po opuszczeniu winnicy. Wino dojrzewa w sposób ciągły, więc jego przechowywanie jest sztuką, której warto się nauczyć. Gdzie należy przechowywać wino? Jak przechowywać otwarte wino? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Aby zachować smak i aromat, należy zadbać o kilka czynników. Ważna jest odpowiednia temperatura, wilgotność powietrza i ochrona przed światłem słonecznym. Warto również wiedzieć, jak przechowywać wino, aby nie straciło na jakości. Wszystkie te czynniki pozwolą nam cieszyć się najlepszej jakości winem w domowym zaciszu.

Jakie jest najlepsze miejsce do przechowywania wina? Czy znasz najlepsze miejsce do przechowywania wina? Można by pomyśleć, że piwnica jest najlepszym miejscem do przechowywania wina. To prawda, ale pod warunkiem zachowania wszystkich powyższych parametrów. Piwnica w bloku mieszkalnym lub domu nie nadaje się do przechowywania wina. Problemem mogą być przeciągi, czyli brak wilgotności, światło słoneczne wpadające przez włazy lub temperatura, która nie jest znormalizowana. Pozostaje nam wtedy opcja przechowywania wina w kuchni lub spiżarni. Czy przechowywanie wina w kuchni lub spiżarni to dobry pomysł?

Jak przechowywać wino w mieszkaniu?

Co z szafką, półką na wino lub blatem w kuchni? Wbrew powszechnemu przekonaniu, żadna z powyższych propozycji nie jest dobrym pomysłem. Temperatura w kuchni często się zmienia. Temperatura w kuchni ulega dużym wahaniom podczas gotowania, pieczenia czy otwierania lodówki. Krzątanina w kuchni może również utrudniać dojrzewanie wina. Wino potrzebuje ciszy i spokoju, aby dojrzeć. Tylko w takich warunkach może rozkwitnąć i zaprezentować wszystkie swoje smaki i aromaty.

Czy wino można przechowywać w lodówce?

Wiele osób uważa, że wino i inne alkohole można przechowywać w lodówce. Prawda jest jednak zupełnie inna. O ile włożenie wina do lodówki na kilka tygodni nie powinno mu zaszkodzić, o tyle dłuższe chłodzenie alkoholu w ten sposób nie jest dobrym pomysłem. Idealna temperatura wina wynosi od 10 do 14 stopni Celsjusza. Jednak temperatura wewnątrz lodówki jest zazwyczaj nieco niższa i wynosi od 4 do 8 stopni Celsjusza.

Wino lubi być przechowywane w stałej temperaturze. Nie zaleca się ciągłego otwierania i zamykania lodówki lub poddawania jej wstrząsom i wibracjom podczas wyjmowania innych przedmiotów. Poziom wilgotności w lodówkach jest również niski, co pomaga dłużej zachować świeżość przechowywanej żywności. Zasada ta nie dotyczy jednak wina, które preferuje wyższy poziom wilgotności. Duża liczba różnych aromatów może się mieszać i przedostawać do trunku przez korek.

Zobacz również