• Lata doświadczeń w biznesie
img

Wino wytrawne a półwytrawne - czym się różnią?

Wiele osób pijących wino zastanawia się, jakie są różnice między winem półwytrawnym a wytrawnym. Ten artykuł odpowie na pytania dotyczące różnic między tymi dwoma winami i tego, z jakimi potrawami się łączą. Które wino, półwytrawne czy wytrawne, zachwyci Twoje kubki smakowe?

Jaka jest różnica między winem półwytrawnym a wytrawnym?

Wina półwytrawne są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, o niższej kwasowości. Wino półwytrawne i wytrawne są wytwarzane z winogron, ale zawartość cukru ma znaczący wpływ na kwasowość.

Wina półwytrawne mogą zawierać od 7 do 12 gramów cukru na litr. Wino wytrawne ma znacznie niższy poziom cukru, który może wynosić od 0 do 4 gramów na 100 ml. Jeśli możesz, spróbuj wina. Etykieta nie zawsze zawiera wszystkie potrzebne informacje. Bardziej szczegółowe informacje można uzyskać degustując wino i rozmawiając ze sprzedawcą.

Wino półwytrawne i wytrawne - jakie podawać do posiłków?

To naturalne, że zastanawiamy się, które wino pasuje do danego dania. Wina dobiera się w zależności od rodzaju potrawy. Smak wina jest ważny i powinien być brany pod uwagę przy jego doborze do potrawy. Dla każdego rodzaju mięsa istnieje określone wino, którego należy użyć.

Czerwone wytrawne wino o wyrazistym i mocnym smaku będzie pasować do dziczyzny. Delikatne mięsa drobiowe, jagnięcina i cielęcina dobrze pasują do win musujących, które są lekkie, rześkie i orzeźwiające. Z wołowiną dobrze zgra się wino o silnym aromacie i lekkiej pikantności. Czerwone wino stosuje się często do czerwonych sosów, a białe do sosów na bazie śmietany, mleka lub wody. Drugim interesującym aspektem serwowania wina jest to, że różne wina powinny być podawane do słodyczy. Desery lepiej podawać do obiadu niż do kolacji. Dobrym pomysłem jest spróbowanie odwrotnej sytuacji i wybranie słodszego, delikatniejszego lub musującego wina.

Wina wytrawne i półwytrawne można łączyć z różnymi produktami spożywczymi i potrawami jak sery twarde, czerwone mięsa, czerwone warzywa.

Jakie wino wybrać?

Większość ludzi wybiera wino półwytrawne lub wytrawne na podstawie tego, co jest napisane na etykiecie. Aby dokonać najlepszego wyboru, należy znać cechy dobrego wina słodkiego, półsłodkiego i półwytrawnego wytrawnego. Czasami wybór odpowiedniego wina może sprawić trudność, ale zrozumienie zasad dobrania wina do potrawy może znacząco poprawić doświadczenie kulinarne.  Wybierając trunek, najlepiej jest mieć możliwość spróbowania wina. Tylko wtedy można podjąć świadomą decyzję.

Zobacz również